Coreea de Sud

corees-de-sud
Steagul și stema Coreei de Sud, pasarea naționala – coțofană coreeana (Korean Magpie) si animalul național – tigrul siberian.

Coreea de Sud este renumită pentru creșterea spectaculoasă de la una dintre cele mai sărace țări din lume într-o țară dezvoltată, cu venituri ridicate, într-o singură generație. Acest miracol economic, cunoscut sub numele de Miracolul de pe râul Han, a adus Coreea de Sud în rândurile țărilor de elită din OCDE și din G20.  În 2018, salariul minim pe oră în Coreea de Sud a fost majorat cu 16,4% față de anul precedent.

Dar ceea ce ne uimeste cel mai mult este Hallyu sau Korean Wave (Valul corean) ceea ce inseamna  creșterea popularității pe plan mondial a culturii sud-coreene. Fenomineukl a inceput in anii ’90 si continua se sa extinda. În primul rând, datorită răspândirii K-dramelor și K-pop în Asia de Est, de Sud și de Sud-Est în timpul etapelor sale inițiale, valul coreean a evoluat dintr-o dezvoltare regională într-un fenomen global, ajouta de Internet și de mass-media socială și de proliferarea lui videoclipurilor de K-pop pe YouTube. Binaintels cel mai cunoscut este Psy cu faimosul  Gangnam Style.

corea-de-sud-03
BTS – Trupa coreeana in voga. Hit-ul FAKE LOVE, a depășit 350 milioane de vizionari pe YouTube în doar câteva luni.

Dar dincolo de fenomenul K, Coreea este o țara frumoasa cu un trecut bogat și o cultura extraordinara.

In continuare, câteva lucruri interesante despre Coreea de Sud:

A fi profesor este una dintre cele mai prestigioase și mai bine plătite locuri de muncă din Coreea de Sud. În medie, profesorii câștigă aproximativ 2.500 de dolari pe lună. Profesorii care lucrează la universități și școli private pot câștiga mult mai mult.

Educația este considerata o prioritate atât de populație cât și de guvern. Investiția serioasa în educație, setea de succes, precum și pasiunea pentru excelență au ajutat o țară săracă în resurse și răvășita de război să își dezvolte rapid economia în ultimii 60 de ani.

Coreea de Sud folosește “reconstituirea crimei” Aceasta implică însoțirea acuzatului la locul unde a avut loc infracțiunea și obligarea acestuia să reproducă ceea ce sa întâmplat. Un eveniment umilitor – acuzatul este fotografiat de mass-media si totul se petrece sub ochii publicului. Într-o cultură în care “fața” este totul, evenimentul este umilitor. Pentru cei care sunt ulterior găsiți nevinovați poate fi devastatoare.

 


Photo by Sunyu Kim on Unsplash

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s