Ei cred în John Frum

John Frum

În fiecare an, pe 15 februarie, locuitorii micuței insule Tanna din Republica Vanuatu organizează o mare sărbătoare în onoarea unui anume John Frum. Sătenii se îmbracă în pantaloni albaștri, își pictează “USA” pe piept și pe spate și poarta o replică a steagului Statelor Unite alături de steagul Marinei și de steagul de stat al Georgiei. Apoi soldații defilează într-un ritm perfect cu “puști” de bambus cu vârf roșu, sprijinite pe umeri. Toate activităților descrise mai sus reprezinta o parte din serviciul religios pe care insularii îl  țin în fiecare an în cinstea lui John Frum.

frum-02

Chiar dacă pare oarecum ciudat, cultul John Frum exista, fiind  ceea ce se numește un cargo cult (vezi nota dela sfârșitul articolului).

Premizele

Tanna este o insulă mică situată în lanțul insulelor din Pacificul de Sud din Vanuatu, cunoscut anterior ca Hebridele noi. La începutul anilor 1900, insula a fost guvernată atât de britanici, cât și de francezi, și pentru ca era mult prea îndepărtata, nu s-au mai deranjat sa se lupte pentru ea. În schimb au trimis misionari care au brutalizat nativii și le-au ars satele pentru a-i forța să se convertească la creștinism și să-și abandoneze obiceiurile tradiționale.


ÎNCEPUTURILE – 1941

În timpul celui de-al doilea război mondial, americanii au sosit pentru prima dată în Vanuatu și i-au impresionat pe indigeni prin tehnologia avansată, darurile generoase și, mai ales, respectul arătat locuitorilor. În loc să domine sau să forțeze ideologii religioase asupra lor, soldații americani au tratat pe toată lumea cu demnitate și respect și au donat produse medicale, alimente, haine, etc.

La început, localnicii au fost fascinați de noii veniți și de cărarea ciudata pe care o aceștia o tăiaseră în jungla insulei. Curiozitatea lor s-a transformat curând în uimire. După ce muncitorii au terminat de construit pista de aterizare, mașinile magice de zbor au început să coboare din ceruri pentru a aduce cu ele bunuri și medicamentele pe care insularii nu le mai văzuseră niciodată.

Războiul s-a încheiat și americanii și-au abandonat avanpostul pe Tanna. Localnicii au început să imite obiceiurile și apariția ocupanților plecați, sperând să cheme mai multe mașini de zbor încărcate cu cadouri.

Nu este sigur cum a apărut numele cultului, dar este posibil ca soldații americani să se fi identificat după locul lor de origine: adică eu sunt John din Indiana sau eu sunt John din Minneapolis (în engleza John from …). Si de aici derivatul John Frum.

 


Urmările

Autoritățile coloniale europene au căutat să suprime mișcarea, arestând, umilind public, întemnițând și, în cele din urmă, exilând conducătorii cultului pe alte insule din arhipelag. Credincioșii au fost acuzați de blasfemie și aruncați în închisoare pana în 1957 când li s-a recunoscut libertatea religioasa.

Mișcarea lui John Frum există încă într-un sat din insulele Vanuatu. Liderii spirituali continuă să vorbească cu spiritul lui John în peșteri sacre, iar credincioșii continuă să cânte cântece despre el în fiecare seară de vineri. În timp ce SUA ar fi uitat insula Tanna, steagul american flutura încă peste satul Lamakara, iar bărbații tineri merg în formație, și imită soldații americani.

frum-03
Insula Tanna

Notă: Antropologul Kirk Huffman, care a petrecut 17 ani în Vanuatu, explică: “Culturile cargo apar atunci când lumea exterioară, cu toată bogăția ei materială, intra brusc cin contact cu triburile indigene izolate”.

Surse:
http://www.smithsonianmag.com/people-places/in-john-they-trust-109294882/?no-ist
http://www.sjsu.edu/faculty/watkins/cargocult.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_cult
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Frum
https://militaryhistorynow.com/2014/03/05/praise-john-frum-the-bizarre-cargo-cults-of-world-war-two/
https://ww2db.com/photo.php?list=sp&sp=country_108

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s