Personalul sanitar din primul război mondial – eroii fără cântec

Personalul sanitar din primul război mondial

August 1916 – intrarea în război a României de partea Antantei, marca începutul unui sir lung de batalii. Ne amintim cu respect de toți cei care au luptat și s-au jertfit pentru Romania Mare. Astăzi, în ziua care marchează oficial 100 de ani de la sfârșitul primului conflict mondial, vrem sa aducem omagiu eroilor sanitari: medici, sanitari, brancardieri, voluntari, studenți la medicina.

Numărul celor care au luptat cu rănile, bolile, epidemiile, epuizarea și de multe ori deznădejdea, este departe de a fi cunoscut. Dar curajul și devotamentul lor nu a rămas fără ecou.

“In cursul crâncenelor lupte ce s-au dat neîntrerupt de 14 zile de către vitezele trupe ale Armatei 1, am constatat cu mândrie și cea mai mare sufleteasca mulțumire ca întreg corpul militar precum și personalul sanitar  al Armate 1 s-au distins printr-o munca neobosita și un devotament fără margini.”
General Grigorescu Irimia
Ordinul de zi nr. 86

  • Ei sunt cei care dădeau primul ajutor direct pe câmpul de lupta, prim ajutor care, de foarte multe ori, făcea diferența dintre viata și moarte.
  • Ei sunt cei care transportau răniții la spitalele.
  • Ei sunt cei care epuizați, îi îngrijeau, îi operau, îi incurajau, și îi ascultau pe soldații răniți.

Am extras mai jos câteva fragmente din volumul sau Însemnări din rasboiul României Mari, al dr Vasile Bianu.

sanitari-03

28 Oct./10 Nov. 1916

În timp de 24 zile cât -am stat în Buzău am făcut peste suta de operațiuni, intre cari cele mai multe erau amputatiuni. (tăieri) de coapse, gambe, brate și antebrațe. Operațiunile și rănile în general mergeau bine: pansamentele fiind făcute de către subghirurgul Gheorghe Antonescu ajutat de doamnele de la Crucea Rosie: Teodoru, Haiden si Lupescu domnișoara Elena Gh. Antonescu, toate desfășurând o mare activitate, cu mult devotament.

3/10 Oct. 1910

Astăzi cu ajutorul locotenentului doctor Duca s’a făcut o operație de anevrism traumatic
al arteriei femorale in triunghiul lui Scarpa.

5/18 Maiu 1917

Nu este zi în care ziarele sa nu înregistreze unul sau doi medici căzuți pe câmpul de onoare al datoriei fata de neam și de țară. După informațiile culese rezulta ca din numărul doctorilor și al studenților în medicina, care se aflau în serviciul armatei la începutul rasboiului și care era de 2200, au murit pana astăzi în lupte sau au căzut prizonieri 130. Au rămas în teritoriile ocupate 200, au murit de tifus exantematic 180, iar 200 sunt bolnavi în prezent. 

Ar mai fi multe de spus, dar scopul nostru nu este de a umple pagini întregi cu ce s-a mai spus deja. Dar dacă în goana zilnica v-ați oprit un minut când ați trecut pe lângă Monumentul Eroilor Sanitari sau pe lângă bustul dr Haralambie Botescu,  al dr. Gabriel Tatos, al dr Ioan Cantacuzino sau al dr. Grigore T. Popa, atunci scopul nostru a fost atins.

sanitari-04


Medici români pe frontul Primului Război Mondial
Istoricul Lucian Boia: România în Primul Război Mondial, problema Basarabiei

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s