monumentul vantorilor de munte targu neamt

Vânătorii de munte

De câte ori am trecut pe lângă monumente ale eroilor noștri fără sa știm ce semnificație au? Le numim repede Monumentul eroilor sau pur și simplu Monumentul. Le vedem de departe sau de aproape și știm ca sunt acolo așteptând cuminți sa ne ducem cu copii și nepoții noștri. Săptămâna trecuta am vizitat Monumentul Eroilor din Târgu Neamț, dedicat Vânătorilor de munte și eroilor Primului Război Mondial.

 

De mana cu Vlad, băiețelul meu, ne îndreptam spre colina monumentului. Cu ochi plini de curiozitate Vlad privește curios în jurul lui și începe sa pună întrebare după întrebare:

– Tati, ce se vede acolo sus acolo?

– Un monument al eroilor.

– Care eroi? ce au făcut și de ce sunt eroi?

– Au fost Vânătorii de munte și au luptat cu sufletul, cu inima, cu pușca și cu baioneta pentru fiecare petic de țara. Dacă azi poți sa pășești pe pământul acesta este și pentru ca ei s-au luptat aici. Ei și multi alții. Au plecat de aici, din Târgu Neamț ca sa ajungă pe front, la Cireșoaia.

– Unde era frontul? Au mers mult?

– Uita-te cu atenție la monument. Vezi vulturul care sta sa-și ia zborul? În direcția aia au plecat ostașii către front într-un marș istovitor. Au mers patru zile. Și după ce au ajuns nu au apucat bine sa se odihnească ca au și intrat în lupta. Știi ce am citit? ca în prima zi, la primul botez al focului, vânătorii de munte au făcut singuri peste 400 de prizonieri. (1) Au urmat și alte batalii, lungi și pline de sacrificii. Ora după ora, zi după zi, au înaintat, au atacat, au menținut poziția. Și n-a fost deloc ușor.

În tranşeu la Cireşoaia / Curgeau gloanţele ca ploaia /
Şi obuzele ca vântul, /De se zguduia pământul!”

dealuri ciresoaia

2/15 Aug. 1917.
Succesul trupelor noastre continua; ele au ocupat satul Grozesti. Pe frontul bătăliei de la Mărășești inamicul a reușit pentru moment sa ocupe cota 334 la 2 chilometri spre nord de Panciu, dar intervenind la timp, Vânătorii romani au smuls printr’un contra-atac demn de toată lauda aceasta importanta înălțime din manile inamicului, punându-l pe goana. Frontul aliaților noștri din Bucovina sa consolidează din ce în ce mai cu temeiu. (1)

– Au fost viteji! Aveau superputeri?

-Singura lor superputere a fost dragostea de țara, dorința ca Romania sa fie libera și întreagă. Cu fiecare metru cucerit de la inamic, deveneau mai puternici, cu fiecare ora în care mențineau poziția deveneau mai mari, cu fiecare atac deveneau mai de temut. Au luptat cum numai cineva care își apără casa și ogorul poate sa lupte.

Băiețelul ma privește cu ochii mari, ținându-ma strâns de mana. Se uita cu atenție la monument și încearcă sa înțeleagă.

– Înseamna ca nu trebuie sa-i uitam.

– Nu, nu trebuie sa-i uitam. Nici pe ei nici pe toți cei care au luptat și au murit pentru Romania Mare.


(1) Însemnări din rasboiul României Mari, al dr Vasile Bianu.
http://www.ciresoaia.ro/2017/08/ciresoaia-ultima-lupta/
http://monumenteneamt.ro/monumentul-eroilor-din-primul-razboi-mondial-vanatorilor-de-munte
Canalul Youtube Monumente Neamt

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s