Harta Marea Unire

Cui îi datorăm Marea Unire – dezinformarea care doare

Sub titlul Robert Ficheux, omul căruia România îi datorează granițele de azi, circula în ziare, pe Facebook, pe bloguri și situri, sub semnături de profesori, doctori și chiar profesori doctori, o știre conform căreia Marea Unire se datorează, nici mai mult nici mai putin, geografului francez Robert Ficheux. Nu contestam faptul ca Robert Ficheux a fost un bun prieten al tarii noastre. Despre el puteți citi mai multe aici.

marea-unire-1

Afirmația ca lui îi datorăm Marea Unire a făcut sa ardă fitilul de la batonul de dinamita al bunului simt mental în mai putin de 5 secunde.

marea-unire-4

Asemenea afirmații le consideram jignitoare la adresa noastră, a romanilor

De ce? Pentru ca Unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Banatului și a Transilvaniei cu Regatul României

  • a fost scopul principal al intrării României în Marele Război;
  • a fost rodul eforturilor diplomației romanești care a reușit, în anii de după Unire, sa convingă marile puteri sa recunoască Romania Mare;
  • și, nu în ultimul rând, a fost dorința romanilor sa traiască liberi în țara lor.

marea-unire-2

In 1919, în urma tratatelor de la Saint-Germain(1) și de la Trianon(2),  a fost oficializată întregirea României. Noile frontiere au fost trasate de o comisie condusă de geograful francez Emmanuel de Martonne.

Bun cunoscător al tarii noastre, cu lucrări științifice despre Romania, de Martonne este autorul hărții etnografice a tarilor românești și al lucrării Essai de carte ethnographique des pays roumains.

În Comitetul de studii al conferinței de la Paris, de Martonne a fost consilier al primului ministru francez Georges Clemanceau și al ministrului de externe francez André Tardieu.  El a fost desemnat ca expert pentru Europa Centrală în general și în special pentru România.

Pe lângă Comitetul de studii, a mai participat și în diverse subcomisii care aveau ca scop rezolvarea unor probleme specifice, cum ar fi granița romano-iugoslava. 

Stabilirea granițelor

De Martonne a propus respectarea principiului  viabilității  susținând ca stabilirea frontierelor nu trebuie să depindă numai de grupările etnice, ci și de motive geografice (relief, ape, accesibilitate) și de infrastructurile teritoriului. De exemplu, căi ferate importante (Timișoara-Arad-Oradea-Satu Mare) să nu taie de mai multe ori granița.

marea-unire-3

Revenind la personajul evocat pe Facebook, bloguri, situri, ca fiind “omul caruia Romania ii datoreaza Marea Unire”, Robert Ficheux, observam ca in 1919 avea 21 de ani. Nici macar nu ajunsese încă în Romania și era departe de a dărui istorie și geografie României, asa cum afirma nu știu cine.

Haideți ca înainte sa publicăm și să distribuim informații pe care le considerăm interesante să ne informăm, să citim și să folosim vechiul și infailibilul bun simt mental.


(1) Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye ( semnat la 10 septembrie 1919)

(2) Tratatul de la Trianon (semnat la 4 iunie 1920)

https://www.gla.ac.uk/0t4/crcees/files/summerschool/readings/school10/reading_list/gilles.pdf

Emmanuel de Martonne et la Naissance de la Grande Roumanie

Textul integral al așa zisei știri

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s