Mormantul lui Pierre Abelard si Heloise

HELOISE SI PIERRE ABELARD

Abélard si Heloise

Pierre Abelard

Pierre Abélard s-a născut în 1079 într-o familie nobilă. Recunoscut ca un filosof excepțional al secolului al XII-lea și poate cel mai mare logician al timpului sau, el a fost la fel de faimos ca poet și compozitor. În toate domeniile, Abelard a fost strălucit, inovator și controversat. Inteligenta sa remarcabila, spiritul, farmecul și chiar aroganța sa au atras o intreaga generație de minți luminate ale Europei la Paris pentru a învăța de la el.

La 36 de ani, este un strălucit maestru de teologie la Catedrala Notre Dame de Paris. Pretotul Fulbert îi încredințează educația nepoatei sale, Heloise. Fata are 17 ani si Abélard este imediat impresionat de inteligența și frumusețea ei.

Heloise

Heloise s-a născut în 1100. Ea a fost educată și crescută la mănăstirea Argenteuil, o mănăstire rezervată femeilor, apoi la Catedrala Notre Dame din Paris unde unchiul ei era un preot.

Tânara, aristocrata fara avere si fara mostenire era destinata unei casatoriii fara zestre, ceea ce la vremea respectiva insemna ca viitoruil sot urma sa fie sau un vaduv sau un nobil a carui familie dorea sa-l casatorreasca cu orice pret. Heloise era constienta de soarta ei si incerca sa faca tot posibilul sa scape destinului ce-i era rezervat.

Tânăra Heloise, deosebit de frumoasa si de inteligenta, este tulburata de prezența noului ei profesor, Pierre Abelard, un om matur, atrăgător si rafinat.

IUBIREA

Povestea lor de dragoste este poate cea mai celebra in Evul Mediu. Pasiunea ii inspiră și ii împinge unul spre celălalt si, impotriva tuturor, profesorul și studenta se iubesc cu patima. Cand Heloise ramane insarcinata, indragostitii se refugiază în Bretania, unde se naște fiului lor. Cei doi se casatoresc in secret si hotarasc sa lase copilul în familia iubitului său. La insistența lui Abelard și din dragoste pentru el, ea este de acord să se retragă la mănăstirea unde își petrecuse copilăria.

SCANDALUL

Scandalul relației lor erupe în cele din urmă când furiosul Fulbert face publica casatoria celor doi, ceea ce ruineaza cariera lui Abelard, care, conform legilor vremii, a trădat biserica.

Pretoul angajeaza apoi doi zbiri care-l castreaza pe Abélard. Această razbunare provoaca un scandal enorm, pentru ca o astfel de pedeapsa este rezervata adulterilor si violatorilor. Cei doi zbiri sunt si ei castrati la randul lor si, in plus, li se scoat si ochii. Fulbert este suspendat pentru doi ani.

DESPARTIREA

Héloïse retrage la manastirea Argenteuil unde se calugareste . In 1129 devine stareta manastirii Paraclet, pe care a condus-o cu daruire tot restul vietii. Intelectuala rafinata si respectata, ea este considerata prima femeie de litere in Evul Mediu si este recunoscuta pentru  implicarea ei in recunosterea dreptului femeilor de a avea acces la educatie.

Departe de Abélard, dragostea ei se transforma intr-o legatura spirituala la care nu va renunta niciodata.

Abélard s-a refugiat la mănăstirea din Saint-Denis, unde a devenit călugăr și si-a continuat lucrările de filozofie.

De acum înainte, pasiunea lor arzătoare se va exprima în scrisorile de dragoste, in care putem simti dragostea celor doi soti.

DRAGOSTEA SFIDEAZA TIMPUL

Abelard a murit în 1142, și este inmormantat la Paraclet, unde Heloise este stareta. 20 de ani mai tarziu, legenda spune că dorinta ei de a fi inmormantata alaturi de sotul ei i-a fost respectata. 

În 1817, primarul Parisului a adus ramasitele pamantesti ale legendarului cuplu si le-a inmormantat la cimitirul Père-Lachaise, unde se gasesc si astazi.

Despartiti de oameni si vremuri, Heloise si Abelard se odihnesc unul alaturi de celalalt in micul monument ridicat in cimitirul Père-Lachaise.

UN TEXTE UN JOUR – Heloise
HELOÏSE et ABELARD
https://www.iep.utm.edu/abelard/
https://fr.wikipedia.org/wiki/Pierre_Ab%C3%A9lard

S-ar putea sa va placa si:


Salvador Dali si Gala – muza din spatele geniului


Edward si doamna Simpson – cand iubirea est mai puternica decat coroana imperiului


Taj Mahal sau iubirea eterna

2 comments

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s