Taj Mahal sau iubirea eternă

SHAH JAHAN SI MUMTAZ MAHAL

Printul Kurram, cunoscut sub numele de Shah Jahan, care inseamna «regele lumii» s-a nascut in 1592 si a fost cel de-al 5-lea imparat mogul al Indiei.

Perioada domniei lui este cunoscută ca una deosebit de prospera.  Datorită măsurilor în domeniul financiar și comercial, imperiul a cunoscut o perioadă de stabilitate generală si devine un important centru artistic si comercial. Unii dintre cei mai buni arhitecți, meșteșugari, pictori și scriitori ai lumii locuiau în imperiul lui sau.

Shah Jahan a fost pasionat de arhitectura și constructii, lucru care i-a adus numele de “regele inginer”. Printre monumentele construite de el amintim Fortul Rosu (Delhi), sectiuni din Fortul Agra si din Fortul Lahore, Gradinile Shalimar, Mausoleul Jahangir.

Arjumand Banu Begam, supranumita Mumtaz Mahal, «giuvaierul Palatului», s-a nascut in 1593 intr-o familie persana foarte bogata.

Mumtaz era o tanara foarte educata, talentată și cultivată. Buna cunoscataore a arabei si persanei, compunea poezii cu usurinta. Se spune ca era o combinatie de modestie si cinste, o femeie călduroasa, dar foarte sigura pe ea.

Frumusetea si caracterul ei ales au atras atenția nobililor din regat si nu este de mirare ca Shah Jahan s-a indragostit nebuneste de ea la prima vedere.

DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE

Cei doi tineri se vad pentru prima data la Agra, in nordul Indiei. Adolescentii se indragostesc nebuneste la prima vedere. Se vor casatori 5 ani mai tarziu. Intr-o epoca a căsătoriilor aranjate in vederea aliantelor politice dintre regiuni, iubirea dintre Shah Jahan si Mumtaz intra in legenda.

AU FOST NEDESPARTITI

De-a lungul timpului, ea l-a insotit peste tot, chiar si in campaniile militare. I-a fost confidenta, sfetnic, prietena si iubita. Mumtaz a patronat, de asemenea, un mare număr de poeți si oameni de știință. A oferit pensii și donații fiicelor profesorilor săraci, teologilor și credinciosilor.

In cei 19 ani cat au fost impreuna, au avut 14 copii.

DESPARTIREA

Iubirea lor este curmata in mod tragic cu moartea prefrumoasei Mumtaz la nasterea celui de-al 14-lea copil.

Cronicarii vremii povestesc durerea imparatului la moartea sotiei sale. Aparent, după moartea ei, el s-a retras intr-un doliu adanc timp de un an. Când si-a facut din nou aparitia in public, parea alt om: albise complet, era aplecat de spate si fata ii era acoperita de riduri adanci.

MAUSOLEUL IUBIRII

Cu inima franta, shah Jahan se lanseaza cu pasiune in constructia palatului-mausoleu Taj Mahal. Constructia a durat 22 de ani si este considerata una din minunile lumii moderne. Construit aproape în întregime din marmură albă, incrustată cu pietre semiprețioase (inclusiv jad, cristal, lapis lazuli, ametist și turcoaz) palatul este imaginea iubirii pe care cei doi soti si-au purat-o de-a lungul vietii.

Imparatul este inmormantat alaturi de iubita sa in acelasi monument al iubirii – Taj Mahal.

https://www.culturalindia.net/indian-history/shah-jahan.html 

https://www.wonders-of-the-world.net/Taj-Mahal/Mumtaz-Mahal.php

3 comments

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s