Salvador Dali si Gala – muza din spatele geniului

Salvador Dali si Gala – muza din spatele geniului

Salvador Dali s-a născut în 1904 în Figueres, Spania. Curând interesul său pentru pictura incepe sa se manifeste, la vârsta de 14 ani, expunandu-si deja picturile în orașul natal.

In 1921 este admis la Arte Plastice din Madrid și devene rapid interesat de mișcarea suprarealistă. Temele sale preferate sunt moartea și erotismul. Provocativ și extravagant, el se împrietenește cu Picasso și Miro. 

În 1929, în timpul vacanței la domiciliul său din Cadaqués, Paul Eluard, aflat in vacanta, i-o prezinta pe Gala, sotia lui. 

Dali se îndrăgostește imediat de această femeie, simbolul femeii libere a timpurilor moderne.

Gala, pe numele ei real Elena Ivanovna Diakonova, s-a născut în 1894 în Kazan, Rusia. A  crescut la Moscova, primind o educație aleasa, care ii deschidea posibilitatea unei cariere ca profesoara. Se imbolnaveste insa de tuberculoza si pentru a-si ingriji sanatatea merge la un sanatoriu din Elveția. Aici il intalneste pe poetul francez Paul Eluard  și dragostea pentru lectură și poezie ii aduce impreuna. În 1914, cei doi se logodesc si părăsesc sanatoriul. Gala se întoarce în Rusia și Paul merge pe front. Se casatoresc in 1917, un an mai tarziu, se naste fetita lor, Cecile.

Cei doi frecventeaza mediul efervescent al suprarealiștilor, Breton, Aragon, dar, si Max Ernst, pictorul pentru care Gala pozeaza si cu care are o relație de doi ani.

In 1929 il intalneste pe Salvador Dali cu care incepe o lunga si frumoasa poveste de dragoste.  

IUBIREA POATE INVINGE 

Din acel moment viata lor este legata. Gala il paraseste pe Paul Eluard, poetul bogat si plin de succes, rasfatatul Parisului,  si se muta cu Dali, care se lupta cu saracia. In acelasi timp schimba un apartament parizian cochet pentru o casuta de piatră intr-un sat de pescari.

Chiar daca Dali incepe sa fie apreciat de critici, picturile lui nu se vindeau, si cuplul are dificultati financiare seioase. Gala colinda galerie de arta dupa galerie de arta cu desenele si picturile lui Dali in brate, incercand sa-i convinga sa-i expuna operele.

Incet, incet, dupa eforturi istovitoare, recunoasterea vine. Pictorul incepe sa fie apreciat in mediile artistice si Gala devine cel mai bun ambasador al sau, fiind cunoscuta si respectata in această lume inchisa a intelectualilor.

Cuplul straluceste in lumea boema, invitand si fiind invitati de cele mai celebre nume ale vremii.

EXILUL SI INTOARCEREA

În 1939, cuplul se exileaza la New York unde Dali este cunoscut si apreciat. In 1936 aparuse pe coperta revistei Times, in al carei editorial se afirma : Suprarealismeul nu ar fi atras niciodată atenția de care se bucura in prezent in Statele Unites, dacă nu ar fi fost acest catalan frumos de 32 de ani. Dali a profitat de ocazie pentru a-și diversifica talentele, cinema, creația de bijuterii, designul de teatru.

Dali și Gala se întorc din exil în 1948 și se stabilesc în Spania, viata lor osciland intre momentele de creatie intensa si escapadele (foarte populare in mass-media) la Paris, New York sau Roma.

MÂNĂ IN MÂNĂ

Nu se vor mai desparti niciodata. Iubirea lor este cheia artistică a lui Dali. Gala, o femeie de caracter și iubitoare, este iubita sa, muza și agentul lui. Ea știe să fie discretă și-l  lasă pe sotul ei in prim-plan, inclusiv atunci când excentricitatea lui dă naștere unor situatii neplacute. 

Iubirea lor arde la o intensitate extraordinara, pasiunea lor tumultuoasa dând naștere, nu de rare ori, unor conflictele violente, pasionate, cum numai ei știu sa fie, dar nimic nu ii separă.

Gala se stinge pe 10 iunie 1982 în casa lor. Afectat și disperat de absența muzei sale, Dali o urmeaza în 1989. Povestea lor de dragoste marchează epoca suprarealiștilor.

Gala ramane femeia capabila, prin personalitatea și daruirea proprii doar muzelor, sa tina lângă ea și sa hrăneasca artistic pe cel care a repezentat geniul artistic nebunesc.

Galatea of the Spheres – una din picturile in care Salvador Dalí o reprezinta pe sotia si muza sa, Gala,

http://www.bbc.com/culture/story/20180822-gala-dal-monster-muse-or-misrepresented
https://www.biography.com/video/salvador-dali-meeting-gala-20873283965

 

S-ar putea sa va placa si:


Edward si doamna Simpson – cand iubirea este mai puternica decat coroana imperiului


Heloise si Pierre Abelard


Taj Mahal sau iubirea eterna

2 comments

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s