Edward și Doamna Simpson – cand iubirea este mai puternica decât coroana imperiului

Edward s-a născut la 23 iunie 1894 în familia regală a Angliei. Fiul cel mare al viitorului rege George V și al reginei Maria, Edward este destinat sa devina rege. Printul  a crescut urmând regulile stricte ale casei regale britanice și se dovedește a fi un conformist educat sa îndeplinească toate așteptările regalității.

Când războiul izbucnește în 1914, el își dovedește curajul și se înrolează în armata. În ciuda faptului ca nu i s-a permis sa lupte in prima linie, Edward a fost prezent in tranșee cat de des s-a putut, lucru pentru care a fost distins cu Crucea Militara in 1916. Edward a efectuat primul său zbor militar în 1918, și a obținut ulterior licența de pilot, fiind primul monarh cu brevet de pilot. In scrisorile trimise de pe front se poate citi aversiunea profundă pentru război si Anglia este mândră de acest prinț pacifist, fermecător si mândru. La inceputul anilor 30 Edward face o serie de vizite in zonele afectate de somaj si saracie din Anglia, lucru care face sa-i creasca popularitatea.

La moartea tatălui său în 1936, devine rege sub numele Edward VIII.

wallis-001

Wallis Simpson s-a născut în 1895 în Statele Unite  si a crescut într-un mediu modest in clasa de mijloc din Baltimore de mama și mătușa ei.  Ea s-a căsătorit prima dată cu un as al aviatiei, Earl Spencer, un bărbat alcoolic și brutal. Dupa divort, se casatoreste a doua oara cu un bogat om de afaceri, Ernest Simpson. Cei doi frecventează inalta societate britanica, unde Wallis il intalneste pe Edward, Prinț de Wales.

Figura controversata, Wallis Simpson, este numita de revista Times în 1936 “Femeia Anului”, prima dată când revista dăduse vreodată premiul “Omul Anului” unei femei.

Potrivit celebrei reviste, “În același an, în 1936, ea a devenit persoana despre care s-a vorbit, s-a scris și care a captat cel mai mult interes din lume. “

IUBIREA

În 1931 Edward o întâlnește pe Wallis și aceasta întâlnire va schimba destinul printului și pe cel a regatului.

Chiar daca nu a fost dragoste la prima vedere, șarmul, personalitatea și eleganta femeii îl seduc pe prinț și cei doi încep sa se întalnească din ce în ce mai des. Relatia lor evolueaza intr-o pasiune arzatoare,  printul îndrăgostindu-se nebunește de americanca insolenta și  nonconformista. Spre sfarsitul anului 1934 relatia lor devine evidenta, cei doi înceteaza  să se mai ascundă de ochii lumii și încep să apară împreună la diferite evenimente mondene. Casa regala, care o primise în trecut la curte pe Wallis, refuză să o mai primească, exprimându-și astfel dezaprobarea fata de relația celor doi.

SCANDALUL

Scandalul a izbucnit în vara anului 1936. Wallis divorțează și Edward se lansează într-o lupta aproape fără speranță pentru acceptarea dragostei lui. Casa regala și parlamentul Angliei nu doreau sa știe nimic de Wallis care nu corespundea din nici un punct de vedere imaginii Reginei Angliei.

RENUNȚAREA LA COROANĂ

După ce a devenit rege a fost clar pentru toată lumea ca dorește sa se căsătorească cu femeia iubită, și asta împotriva sfaturilor multora dintre consilierii săi, care nu credeau că Edward, ca șef al Bisericii Angliei, ar trebui să se căsătorească cu o femeie divorțată. Toate încercările de a găsi o soluție au eșuat și astfel, la 10 decembrie 1936, Edward a semnat declarația de abdicare. În ziua următoare, într-un discurs emoționant difuzat la radio, a transmis națiunii și imperiului un mesaj în care își explica hotărârea. Printre altele Edward a declarat:

Știți cu toții motivele care m-au determinat să renunț la Tron. Dar vreau sa înțelegeți ca, luând aceasta hotărâre nu am uitat țara sau Imperiul pe care, ca print de Wales si, în ultimul timp, ca rege, am încercat să le slujesc timp de 25 de ani. Dar trebuie să mă credeți atunci când vă spun că am realizat că este imposibil să port povara responsabilității și sa-mi îndeplinesc sarcinile de rege așa cum aș vrea fără ajutorul și sprijinul femeii pe care o iubesc.

DRAGOSTEA SFIDEAZA TIMPUL

Fratele sau, regele George VI, ii numește duce și ducesa de Windsor și Edward nu se mai întoarce in Anglia pana în 1965. Cuplul petrece o scurta perioada în Austria, pentru a se stabili mai târziu în Franța unde se căsătoresc în 1937.

Dragostea lor a durat 35 de ani, în ciuda începuturilor tumultuoase și a scandalurilor pe care le-a stârnit.

Povestea de dragoste în care regele Edward VIII a renunțat la coroana imperiului pentru a-și urma inima, rămâne pana astăzi una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste ale vremurilor noastre.

Convențiile coroanei Angliei nu au reușit să distrugă iubirea lor care a fost mai puternica decât gustul pentru putere.

Declaratia de abdicare in limba engleza

Discursul lui Edward dupa abdicare in limba engleza

http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/edward_viii_king.shtml

https://www.royal.uk/edward-viii

S-ar putea sa va placa si:


Salvador Dali si Gala – muza din spatele geniului


Heloise si Pierre Abelard


Taj Mahal sau iubirea eterna

2 comments

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s