Ghid practic pentru identificarea promoțiilor false pe retelele de socializare

Atât companiile mari cât și cele mici folosesc Facebook și alte rețele de socializare pentru a-și face cunoscute promoțiile și concursurile. Dar cum identificam promoțiile false pe aceste rețele de socializare?

Din păcate o buna parte a concursurilor pe care le vedem pe aceste site-uri sunt înșelătorii.

Cum le putem identifica? Fiți atenți când e prea frumos sa fie adevarat. 

Promoțiile sau concursurile false  îndeamnă în mod obișnuit utilizatorii să  interacționeze cu un post Facebook, Twitter, Whatsapp sau altele (de ex., sa redistribuie, sa comenteze, sa dea clic pe un link sau chiar sa răspundeți la un sondaj).

In fiecare an, putin înainte de sărbători, circula pe Facebook și pe alte rețele, știrea minune: companii mari, Lidl, Carrefour, Starbucks, etc, oferă cupoane de 100 de euro, 500 de euro, sau alte sume mai mari sau mai mici.  Îmi pare rău sa va sparg balonul de săpun: nu dă nimeni cupoane la toată lumea. Da, știu, e trist. Dar și mai trist este că foarte multi cad în capcana. Priviți va rog cu atenție când vedeți o astfel de imagine.

Analizați mesajul

Observam ca în interior este scris Cumpărați 100 de euro gratuit, iar mai jos, în mesaj, scrie 100 USD. Asta ar trebui sa va dea imediat de gândit. Cumpărați 100 de euro gratuit – ori cumpăram, ori e gratuit, o fraza prost scrisa care nu spune nimic; nici o companie mare care are o armata de angajați în departamentele de comunicație și imagine nu transmite un astfel de mesaj.

Informați-va!

În aprilie 2018 circula un alt scam care spunea ca Lidl oferă cupoane de 500 de dolari (!) pentru a sărbători cea de-a 11-a aniversare. Ia gândiți-va – un cupon în aprilie, un alt cupon în noiembrie… Dacă aveți dubii, intrați pe situl magazinului. De obicei ofertele si concursurile sunt anunțate cu litere mari pe prima pagina. Dacă pe situl magazinului respectiv nu găsiți nimic, înseamna ca nu exista.

Folosiți-va logica.

Compania Lidl a fost înființată în 1973, deci acum 45 de ani, iar în Romania a intrat pe piața (conform informațiilor de pe situl Lidl.ro) în 2011, acum 7 ani.


Pentru a continua lista promotiilor false pe aceste retele de socializare, am pregatit un alt exemplu de acum aproape un an. Un post care a circulat cu mici variațiuni în toată lumea și în care se afirma ca o companie aeriana dă bilete gratuite a facut furori. În funcție de țară, companiile erau Tarom, Air France, Air Canada, Cebu Pacific, US Airlines, Southwest Airlines, etc.

Acum hai sa fim serioși, companiile aeriene au făcut totul sa ne ia bani mai multi pentru condiții și servicii din ce în ce mai proaste. Cum și pe ce planeta ar da aceleași companii sute de bilete gratuite?

Si ca imaginea sa fie completă, am făcut o căutare rapidă pe internet. Compania Southwest a fost înființată în 1967 – o socoteala simplă 2017-1967= 50 de ani de la înființare, nicidecum 88.

fake-002

Aceste noi campanii de înșelătorie se adaptează și utilizează diverse tehnici de atragere. Utilizarea unui brand recunoscut pentru a convinge victima de autenticitatea mesajului, cuponul fals care promite un premiu interesant – sunt exemple de strategii care au fost deja implementate. Nu cadeți în plasa lor. Amintiți-vă că atunci când e prea frumos sa fie adevarat… e fals.

Urmând același model, Dwayne Johnson nu oferă bilete de croaziera, Bill Gates nu-și da trei sferturi din avere, Mercedes, Ford și Cadillac nu împart mașini în stânga și în dreapta celor care dau like și share pe Facebook.

Ce câștiga ei?

 

  • Ajung în posesia datelor tale  personale. 
    Pentru a participa la aceste concursuri fictive, de obicei, vi se va cere să vă dați numele, adresa, adresa de e-mail și numerele de telefon. Undeva, în josul paginii, cu litere minuscule,  se indica faptul că informațiile tale vor fi distribuite companiilor de marketing și sponsorilor de site-uri. Veți fi în curând inundați de apeluri telefonice nedorite, mesaje text și e-mailuri care promovează o varietate de produse pe care nici nu le doriți și de care nu aveți nevoie. Sau puteți descoperi că, prin simpla participare, ați fost abonat la un “serviciu” foarte scump de SMS-uri.


  • Îi ajutați sa va escrocheze prietenii 
    De fiecare dată când participi la una dintre aceste promoții false, partajezi și comentezi o postare înșelătoare, promovezi efectiv escrocheria. Astfel, cel puțin câțiva dintre prietenii tai își vor pune în pericol informațiile personale prin participarea lor. La urma urmei, prietenii tai vor avea încredere în judecata ta și, prin urmare, vor fi mai dispuși să participe deoarece postul de înșelătorie a venit direct de la tine.


  • Răspândirea virușilor
    Alte campanii implică păcălirea utilizatorilor în descărcarea și instalarea de programe malware sau ransomware, oferind atacatorului un profit mult mai rapid.

fake-04

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s