Bullying in școală și consecințele pe termen lung

Un studiu al cercetătorilor britanici și australieni, avertizează ca intimidarea la școală are consecințe psihice și economice pe termen lung pentru victime.

Intimidarea la școală are consecințe psihice și economice

Cercetătorii de la universitățile din Lancaster, Wollongong și Sydney au prezentat, la Conferința anuală a Royal Economic Society, un studiu care avertizează asupra posibilelor consecințe ale intimidării (bullying-ului) la școală: creșterea cu 40% a probabilității ca la 25 de ani victima sa sufere de o boală psihică.

Intimidarea este răspândită în școli și reprezintă o problemă importantă din cauza îngrijorării că hărțuirea poate duce la probleme de lungă durată:

  • stima de sine scăzută,
  • condiții de sănătate mintală și
  • perspective mai slabe de angajare.

Autorii au ajuns la aceasta concluzie în urma analizei unor date culese în mod confidențial de la aproximativ 7000 de tineri cu vârsta cuprinsa intre 14 și 16 ani la începutul studiului. Acești tineri au fost întâlniți în mod regulat până la vârsta de 21 de ani, iar apoi la vârsta de 25 de ani. Aproximativ jumătate au spus că au fost hărțuiți în perioada adolescentei. Aceștia au declarat că au fost insultați, excluși din punct de vedere social, amenințați cu violența sau agresați.

Victimele violenței și / sau agresiunii constante suferă cele mai grave consecințe.

Ediția din 2017 a Annual Bullying Survey, un sondaj on-line prin eșantionare non-aleatorie de tip “bulgăre de zăpadă” a tinerilor din școlile și colegiile din Marea Britanie, arată că 54% dintre respondenți au fost agresați la un moment dat în viața lor. Potrivit acestui sondaj,

  • o treime din toate victimele experimentează anxietatea socială,
  • o treime prezintă depresie
  • un sfert din aceste victime au avut gânduri suicidare.

Faptul ca exista consecințe ale hartuirii în școală la vârsta adolescentei este previzibil și cunoscut. Studiul trage un semnal de alarma în ce privește amploarea acestor consecințe mai ales în dezvoltarea psihica ulterioara.

Integrarea sociala și ocuparea unui loc de munca

Conform aceluiași studiu, intimidarea creste cu aproximativ 35% riscul ca victima sa mi-și găsească cu ușurința un loc de munca pana la 25 de ani.

Victimele hărțuirii nu ar fi avut șansa de a-și dezvolta aptitudinile sociale sau emoționale necesare, nici capacitatea de a rezolva problemele și alte abilități de care au nevoie pentru a face față pieței muncii. Acest lucru ar explica de ce au dificultăți mai mari în găsirea unui loc de munca și de ce sunt plătiți mai puțin.

Ajunși la vârsta adulta, victimele, de cele mai multe ori, nu cauta ajutor pentru ca sănătatea mintală este încă stigmatizata, fiind considerata un semn de slăbiciune.

Concluzia? Bineînțeles ca nu exista o soluție miracol, dar școala și familia pot colabora în prevenirea și combaterea acestuia. Este important sa nu se ignore cazurile de bullying pentru ca, după cum vedem, consecințele pot fi grave.

S-ar putea sa va intereseze si:
Intimidarea. Cum reactionam?

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s