Ana Aslan

Despre Ana Aslan știm ca este femeia care a încercat sa încetinească îmbătrânirea. Cred ca ar fi mult mai potrivit sa spunem ca Ana Aslan a iubit viata cu toată puterea ei.

„Îmi plac oamenii, deși am fost de multe ori neînțeleasa de oameni. De multe ori, când am cunoscut pe cineva, mă interesează, mă interesează viața din ei și evoluția lor în viața”, spunea Ana Aslan.

Ana Aslan s-a născut la 1 ianuarie 1897, la Brăila, într-o familie de intelectuali armeni. La 13 ani, după decesul tatălui, se muta cu familia la București.

Pasiunile

Pasionata de aviație și mare admiratoare a lui Aurel Vlaicu, Ana, adolescenta de 16 ani, visează cu ardoare sa devina pilot chiar zboară cu un mic  aparat de tip Bristol-Coandă alături de pilotul Andrei Popovici. Dar planurile se schimbă când începe sa studieze anatomia umana și vrea sa devina medic. În ciuda protestelor mamei ei, care considera ca medicina nu este o cariera potrivita pentru o femeie, Ana Aslan își începe studiile la facultatea de medicina din București în 1915.


În primul război mondial este mobilizata la Iași unde îngrijește răniți în câteva spitale militare.

Emilian_Lazarescu_-_Ajunsi_in_prima_linie_de_foc_extras
Emilian Lăzărescu – Ajunşi în prima linie de foc

În 1919 se întoarce de la Iași și cariera ei începe sa ia contur. Lucrează în mai multe spitale, cu nume mari ale medicinei romanești : Gheorghe Marinescu,  Daniel Danielopolu, C.I. Parhon. Colaborarea cu acesta din urma conduce la deschiderea în 1952 a primul institut de geriatrie din lume.

Să te ții de cuvânt și să fii om de omenie.

Omenia

Pentru ca iubea și respecta viata,  Ana Aslan a înființat un cămin de bătrâni denumit „Staționarul de lungă durată” . Aici erau aduși și îngrijiți atât bătrânii abandonați de familii, dar cei cărora regimul comunist le confiscase casele, sau cei care fuseseră închiși politic și nu mai aveau mijloace de subzistență.


Lista celor care s-au tratat la institutul pe care-l conducea este lunga, președinți de state, actori celebri, oameni de afaceri. Printre aceștia amintim pe Pablo Neruda, Salvador Dalí, Charlie Chaplin, generalul de Gaulle, Indira Gandhi, regele Arabiei Saudite, mareşalul Tito, Marlene Dietrich, Aristotel Onassis și Jacqueline Kennedy.

Printre multele distincții primite se află și  Premiul internațional și medalia “Leon Bernard“, prestigioasă distincție acordată de Organizația Mondială a Sănătății, pentru contribuția adusă la dezvoltarea gerontologiei și geriatriei.

Când ajungi să faci mai mult decât ceilalți într-un domeniu oarecare, ești întotdeauna suspectat. Ţi se cer din ce în ce mai multe probe că ai avut dreptate.

Mai mult decât ceilalți

Fiind un academician adevarat, Ana Aslan a atras invidia celor care decideau destinele și astfel, în urma unei anchete, Ana Aslan a fost găsită vinovată deoarece nu încasase taxe celor cazați în cămin. În 1978 i s-a imputat suma de 1.500.000 de lei, sumă care reprezenta costurile de cazare ale bătrânilor din azil. Cu forța care o caracteriza, s-a judecat cu sistemul timp de 7 ani lungi. Cercetătoarea a fost achitata în 1987, cu o jumătate de an înainte de a muri.

Dragostea de adevăr și de frumos sunt pentru mine două temelii sufletești. Iubesc tot ceea ce este frumos.

Ana Aslan a murit la 20 mai 1988. Ultima ei dorință, aceea de a fi înmormântata cu un preot alături de mama și fratele ei în cavoul Kalindero-Danielopolu, nu i-a fost îndeplinita. A fost înmormântata la cimitirul Belu cu o ceremonie laică.

Eu nu trăiesc în trecut. Eu în general trăiesc în prezent şi viitor. Nu mă gândesc la trecut, nici măcar nu îmi amintesc de trecut. Cred că altă trăsătură care m-a ajutat este aceea că nu regret nimic. Aşa am fost în viaţă şi aşa sunt acum. Nu regret nimic, nici lupta pe care am avut-o, nici că sunt singură, nimic! Da, eu aşa sunt!” – Ana Aslan.

ana-aslan-05
Mormântul Anei Aslan în cimitirul Belu.

http://www.fundatiaanaaslan.ro/articole.html

http://www.bnr.ro/Portretul-unei-personalita%C8%9Bi-romane%C8%99ti-Ana-Aslan-17512.aspx

https://www.femeia.ro/cariera/ana-aslan-o-viata-de-lupta-deceptii-si-triumf

One comment

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s